1 |
0 |
|
|
กติกา สระมณีอินทร์ |
Q3 |
นานาชาติ |
|
2 |
ปัจจัยที่มีผลต่อพฤติกรรมการป้องกันตัวเองของพนักงานเก็บขยะ เทศบาลนครอุบลราชธานี และเทศบาลเมืองวารินชาราบ จังหวัดอุบลราชธานี |
|
|
นิภาพร คำหลอม |
Q3 |
นานาชาติ |
|
3 |
คุณภาพน้ำดื่มในคณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยอุบลราชธานี |
|
|
สุพรรณิการ์ ซาเหลา |
Q3 |
นานาชาติ |
|
4 |
การพัฒนาความเข้าใจมโนมติวิทยาศาสตร์ เรื่องโครงสร้างภายในของพืชดอกโดยการใช้ชุดทดลองอย่างง่ายร่วมกับการเรียนรู้แบบจิ๊กซอว์ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 5 |
|
|
วิโรจน์ เกษรบัว |
Q3 |
นานาชาติ |
|
5 |
การพัฒนาผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนและการเปลี่ยนแปลงมโนมติวิทยาศาสตร์ เรื่องการสังเคราะห์ด้วยแสงของนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 5 โดยใช้ชุดกิจกรรมร่วมกับวัฏจักรการเรียนรู้แบบสืบเสาะ 5 ขั้น |
|
|
วิโรจน์ เกษรบัว |
Q3 |
นานาชาติ |
|
6 |
การพัฒนาผลสัมฤทธิ์ทางการเรียน เรื่อง การสืบพันธุ์ของพืชดอกด้วยชุดกิจกรรมตามวัฏจักรการเรียนรู้แบบสืบเสาะ 5 ขั้น สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 5 |
|
|
วิโรจน์ เกษรบัว |
Q3 |
นานาชาติ |
|
7 |
อิทธิพลของน้ำตาลซูโครสและอาหารเสริมต่อการเจริญเติบโตของต้นอ่อนกล้วยไม้สิงโตนกเหยี่ยวใหญ่ (Bulbophyllum putidum) ในหลอดทดลอง |
|
|
อรัญญา พิมพ์มงคล |
Q3 |
นานาชาติ |
|
8 |
ความหลากชนิดของเห็ดในพื้นที่ อพ.สธ.สวนสัตว์อุบลราชธานี ปี พ.ศ.2556-2559 |
|
|
ชริดา ปุกหุต |
Q3 |
นานาชาติ |
|
9 |
การวิเคราะห์อันตรายในงานสวนและความเข้าใจอันตรายของผู้ปฏิบัติงาน มหาวิทยาลัยอุบลราชธานี |
|
|
กติกา สระมณีอินทร์ |
Q3 |
นานาชาติ |
|
10 |
Physical Well-Being in Elders in North-Eastern Thailand |
|
|
กติกา สระมณีอินทร์ |
Q3 |
นานาชาติ |
|
11 |
Health risk assessment of chlorpyrifos inhalation exposure among chilli-growing farmers in Na-Krasaeng Sub-District, Det Udom district, Ubon Ratchathani province, Thailand. |
|
|
ชิดหทัย เพชรช่วย |
Q3 |
นานาชาติ |
|
12 |
Morphology of mandibles and food size in two fairy shrimps (Branchiopoda: Anostraca) from Thailand |
Morphology of mandibles and food size in two fairy
shrimps (Branchiopoda: Anostraca) from Thailand |
We analyzed the asymmetrical molar surfaces of two fairy shrimps, Streptocephalus sirindhornae Sanoamuang, Murugan, Weekers & Dumont, 2000 and Branchinella thailandensis Sanoamuang, Saengphan & Murugan, 2002. The peripheral region of the left and right mandibles in both species has several rows of rectangular teeth. Each row has 5–8 small stubby denticles in S. sirindhornae and 6–14 numerous, small, sharp denticles in B. thailandensis. The posteriodorsal region of the left mandible bears one row of 11 large, stout teeth and one row of six large, stout teeth, respectively. The posteriodorsal region of the right mandible in S. sirindhornae has three rows of teeth, whereas in B. thailandensis it has two rows plus a tuft of setae. The intersetular distance of filter-feeding limb endites in B. thailandensis is wider (1.37 ± 0.27 µm) than that of S. sirindhornae (0.38 ± 0.02 µm). These morphological differences affect feeding behaviour. Feeding experiments showed that B. thailandensis can consume larger starch grains than S. sirindhornae. The largest percentages of ingested food size in both immature and mature shrimps are in the 5–30 µm range. Because B. thailandensis tends to mature far earlier than cooccurring S. sirindhornae, we hypothesise that B. thailandensis adults may consume S. sirindhornae nauplii. No evidence of cannibalism was found in the two species. |
สุทธนา ปลอดสมบูรณ์ |
Q3 |
นานาชาติ |
|
13 |
Detection of a plasmid containing cadmium resistance gene for lactic acid bacteria isolated from foods |
Detection of a plasmid containing cadmium resistance gene for lactic acid bacteria isolated from foods |
This study aimed to isolate lactic acid bacteria (LAB) carrying cadmium resistant genes on plasmids from foods. A total of 30 fermented food samples were collected from local markets and supermarkets. Isolation of cadmium resistant LAB colonies was performed by spread plate technique using MRS agar medium supplemented with cadmium (MRS-Cd). One hundred and fifty cadmium resistant isolates were randomly selected and subjected to plasmid extraction. Only one isolate (LAB-V12) from a fermented vegetable harbored a single plasmid of about 9 Kb. 16S rDNA sequencing data showed that LAB-V12 was likely to be Lactobacillus plantarum. The results from plasmid curing demonstrated that a cured strain of the LAB-V12 was sensitive to cadmium. Hence, probably cadmium resistant marker is plasmid mediated. The plasmid containing cadmium resistance gene was tested for stability in its host. It was observed that the LAB-V12 could maintain the plasmid after approximately 100 generations of growth without cadmium selection. The plasmid might be further developed to be a food-grade cloning vector that is useful for genetic modification of LAB. |
พงศ์ศักดิ์ รัตนชัยกุลโสภณ |
Q4 |
นานาชาติ |
|
14 |
A THAI CASE OF DE NOVO 18QTER DELETION SYNDROME WITH MULTIPLE CONGENITAL DEFORMATIONS AND 46,XY,del(18qter) KARYOTYPE |
|
|
ถาวร สุภาพรม |
Q2 |
นานาชาติ |
|
15 |
Vertical of Carbon into Char-EC and Soot-EC formation in Fine Particulate Metter (PM2.5) in the Atmosphere, Bangkok Metropolitan, Thailand. |
|
|
สุพรรณิการ์ ซาเหลา |
Q2 |
นานาชาติ |
|
16 |
การศึกษาคุณสมบัติของแบคทีเรียทนโปรฟีโนฟอสที่แยกจากดินที่ปนเปื้อนสารกำจัดแมลง. |
|
|
พงศ์ศักดิ์ รัตนชัยกุลโสภณ |
Q2 |
นานาชาติ |
|
17 |
การศึกษาอาการปวดเมื่อยโครงร่างและกล้ามเนื้อของพ่อค้าส่งผลไม้ตลาดเจริญศรี อำเภอวารินชำราบ จังหวัดอุบลราชธานี |
|
|
กติกา สระมณีอินทร์ |
Q2 |
นานาชาติ |
|
18 |
การปรับปรุงสถานีงานเพื่อลดความเมื่อยล้ากล้ามเนื้อของพนักงานในสายงานการประกอบเครื่องทำน้ำอุ่น |
|
|
นิภาพร คำหลอม |
Q2 |
นานาชาติ |
|
19 |
การพัฒนาผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนเรื่องการจาลองดีเอ็นเอสาหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 6:กิจกรรมการลงมือปฏิบัติบนฐานการสืบเสาะทางวิทยาศาสตร์ |
|
|
สุภาพร พรไตร |
Q2 |
นานาชาติ |
|
20 |
การพัฒนาผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนเรื่องต่อมใต้สมองสาหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 5:กิจกรรมการเรียนรู้แบบเกมบนฐานการสืบเสาะทางวิทยาศาสตร์ |
|
|
สุภาพร พรไตร |
Q2 |
นานาชาติ |
|
21 |
การคัดเลือกสารสกัดหยาบจากดองดึง (Gloriosa superba L.) ชะมวง (Garcinia cowa Roxb.)และกันเกรา (Fagraea fragrans Roxb.) เพื่อยับยั้งการเจริญของแบคเรียแกรมลบและแกรมบวก |
|
|
สุรสิทธิ์ สุทธิคำภา |
Q2 |
นานาชาติ |
|
22 |
การสร้างชุดการเรียนรู้สาหรับหลักสูตรท้องถิ่นเรื่องปลาดุกโดยการทาโครงงานฐานวิจัย |
|
|
สุภาพร พรไตร |
Q2 |
นานาชาติ |
|
23 |
การศึกษาเชิงสำรวจรูปแบบบรรจุภัณฑ์ของผลิตภัณฑ์ปลาดุกป๊อปและน้าพริกปลาดุกที่ส่งผลต่อความต้องการซื้อ |
|
|
สุภาพร พรไตร |
Q2 |
นานาชาติ |
|
24 |
Multiplex PCR based detection of Salmonella enterica serovars Typhi, Paratyphi A, B and C in drinking water and food. |
|
|
พงศ์ศักดิ์ รัตนชัยกุลโสภณ |
Q3 |
นานาชาติ |
|
25 |
Ethyl Carbamate Degrading Enzyme from Yeast Meyerozyma caribbica strain SKa5: Purification and Biochemical Properties |
|
|
จันทรพร ทองเอกแก้ว |
Q3 |
นานาชาติ |
|
26 |
Potential of bacteriophage PUB 36 to enhance nonspecific immune response and disease resistance of tilapia (Oreochromis niloticus) |
|
|
ปาริชาติ พุ่มขจร |
Q3 |
นานาชาติ |
|
27 |
A lytic podoophage specific to fish pathogenic Edwardsiella tarda |
|
|
ปาริชาติ พุ่มขจร |
Q3 |
นานาชาติ |
|
28 |
Standard Karyotypes of four species of bufonid frogs (Anura : Bufonidae) from Thailand |
|
|
ถาวร สุภาพรม |
Q3 |
นานาชาติ |
|
29 |
ปัจจัยที่มีผลต่อการตอบโต้เหตุอัคคีภัยของเจ้าหน้าที่รักษาความปลอดภัย มหาวิทยาลัยอุบลราชธานี |
|
|
กติกา สระมณีอินทร์ |
Q3 |
นานาชาติ |
|
30 |
อิทธิพลของอุณหภูมิต่อความสามารถในการยับยั้งและกลไกการยับยั้ง Escherichia coli O157:H7 โดยไทมอล |
|
|
ปาริชาติ พุ่มขจร |
Q3 |
นานาชาติ |
|
31 |
Screening and Optimization of Beta-Glucosidase Production by Candida Sp. JK9/1 |
Screening and Optimization of Beta-Glucosidase Production by Candida Sp. JK9/1 |
A total of 73 yeast strains were screened for an extracellular β-glucosidase producing ability by using substrate p-nitrophenyl-β-D-glucoside (pNPG). Among them strain JK9/1 showed the maximum β-glucosidase activity which was further identified as Candida sp. strain JK9/1 based on ITS1-5.8S-ITS2 and D1/D2 domains of the subunit (26S) ribosomal DNA. Optimum conditions for β-glucosidase production were determined using different biophysical and biochemical parameters. The maximum -glucosidase production was obtained in the optimum medium containing 1.5% (w/v) of xylose as a carbon source and 0.02 % (w/v) KNO3 as additional inorganic nitrogen, with an initial medium pH of 4.0 and at 25oC for 6 days of cultivation. Under optimal conditions, Candida sp. strain JK9/1 produced the enzyme of 7.21 ± 0.19 U.mL-1, which was 4.2 times higher than the amount before optimization (1.71±0.03 U.mL-1). This can contribute its β-glucosidase producing ability for a great potential to be used in the biotechnological application. |
จันทรพร ทองเอกแก้ว |
Q4 |
นานาชาติ |
|
32 |
การพัฒนาผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนวิชาวิทยาศาสตร์ เรื่อง หน่วยของสิ่งมีชีวิตระดับชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 1 โรงเรียนปรือใหญ่วิทยบัลลังก์ โดยใช้วัฏจักรการสืบเสาะหาความรู้ 5E ร่วมกับกิจกรรมการเรียนรู้โดยใช้แบบจําลองเป็นฐาน |
|
|
อรัญญา พิมพ์มงคล |
Q1 |
นานาชาติ |
|
33 |
การศึกษาระดับความดังเสียง การแยกวิเคราะห์ความถี่เสียง และการสูญเสียการได้ยินเบื้องต้นในโรงงานตัดเย็บเสื้อผ้า |
|
|
กานต์นลินญา บุญที |
Q1 |
นานาชาติ |
|
34 |
ประสิทธิภาพการบําบัดเหล็กและแมงกานีสในน้ำบาดาลด้วยวิธีการ เติมอากาศ หมู่บ้านหนามแท่ง อําเภอวารินชําราบ จังหวัดอุบลราชธานี |
|
|
รัชวุฒิ โคตรลาคำ |
Q1 |
นานาชาติ |
|
35 |
ฤทธิ์ทางชีวภาพของสารสกัดจากกระเทียม หอมใหญ่ และหอมแดง (วงศ์ Alliaceae) ในการยับยั้งเชื้อราบนเมล็ดข้าวและส่งเสริมการงอกของเมล็ดข้าวหอมมะลิ 105 |
|
|
สุรสิทธิ์ สุทธิคำภา |
Q1 |
นานาชาติ |
|
36 |
การพัฒนาผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนเรื่องระบบหมุนเวียนเลือดสําหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 2 ด้วยกิจกรรมการลงมือปฏิบัติบนฐานการสืบเสาะวิทยาศาสตร์ |
|
|
สุภาพร พรไตร |
Q1 |
นานาชาติ |
|
37 |
การประเมินเสียงรบกวนจากโรงสีข้าวชุมชนบ้านบาก ตําบลสระสมิง อําเภอวารินชําราบ จังหวัดอุบลราชธานี |
|
|
สุพรรณิการ์ ซาเหลา |
Q1 |
นานาชาติ |
|
38 |
ความสัมพันธ์ระหว่างการใช้สารเคมีกําจัดศัตรูพืชกับสุขภาพของเกษตรกรผู้ปลูกดอกไม้ |
|
|
นิภาพร คำหลอม |
Q1 |
นานาชาติ |
|
39 |
Getting a drink: an experiment for enabling a sustainable practice in Thai university settings |
|
|
ณฐพล ทองปลิว |
Q2 |
นานาชาติ |
|
40 |
Effect of temperature on antimicrobial activity and mode of action of thymol against Staphylococcus aureus. |
|
|
ปาริชาติ พุ่มขจร |
Q2 |
นานาชาติ |
|
41 |
การแยกและศึกษาคุณสมบัติของแบคเทอริโอเฟจที่จำเพาะต่อ Shigella dysenteriae จากน้ำเสียที่เก็บจากโรงพยาบาล |
|
|
พงศ์ศักดิ์ รัตนชัยกุลโสภณ |
Q2 |
นานาชาติ |
|
42 |
การแยกและศึกษาคุณสมบัติของแบคเทอริโอเฟจที่จำเพาะต่อ Shigella dysenteriae จากน้ำเสียที่เก็บจากโรงพยาบาล |
|
|
ปาริชาติ พุ่มขจร |
Q2 |
นานาชาติ |
|
43 |
An NAD+ Phosphorylase Toxin Triggers Mycobacterium tuberculosis Cell Death |
An NAD+ Phosphorylase Toxin Triggers Mycobacterium tuberculosis Cell Death |
Toxin-antitoxin (TA) systems regulate fundamental cellular processes in bacteria and represent potential therapeutic targets. We report a new RES-Xre TA system in multiple human pathogens, including
Mycobacterium tuberculosis. The toxin, MbcT, is bactericidal unless neutralized by its antitoxin MbcA. To investigate the mechanism, we solved the 1.8 Å-resolution crystal structure of the MbcTA complex. We found that MbcT resembles secreted NAD+-dependent bacterial exotoxins, such as diphtheria toxin. Indeed, MbcT catalyzes NAD+ degradation in vitro and in vivo. Unexpectedly, the reaction is stimulated by inorganic phosphate, and our data reveal that MbcT is a NAD+ phosphorylase. In the absence of MbcA, MbcT triggers rapid M. tuberculosis cell death, which reduces mycobacterial survival in macrophages and prolongs the survival of infected mice. Our study expands the molecular activities employed by bacterial TA modules and uncovers a new class of enzymes that could be exploited to treat tuberculosis and other infectious diseases. |
กัลย์ชิญาภัท อริยะเชาว์กุล |
Q1 |
นานาชาติ |
ชื่อวารสาร
-
Molecular Cell
|
44 |
Evaluation of Candida easanensis JK8 β-glucosidase with potentially hydrolyse non-volatile glycosides of wine aroma precursors |
Evaluation of Candida easanensis JK8 β-glucosidase with potentially hydrolyse non-volatile glycosides of wine aroma precursors |
Important ‘floral’ aromas naturally occur in grapes predominantly as flavourless glycoconjugate precursors. Since these aroma compounds can be released by hydrolysis, different glycosidase enzymes can potentially contribute different aromas to wines. In this paper, the effects of crude and purified Candida easanensis JK8 β-glucosidases on wine aroma precursors of Muscat of Alexandria grape powder were investigated by GC/MS combined with stir bar sorptive extraction (SBSE). A total of 19 bound volatile compounds were identified, including phenols, terpenes, aldehyde, ester and alcohols. The concentrations of terpenes especially nerol and geraniol, and β-Damascenone, a C13-norisoprenoid, contributes flowery and slightly fruity aromas were significantly increased in enzyme treated. These results suggest the potential application of this yeast β-glucosidase as an aroma-enhancing enzyme in winemaking. |
จันทรพร ทองเอกแก้ว |
Q3 |
นานาชาติ |
ชื่อวารสาร
-
Natural Product Research
|
45 |
Effect of high temperature and light intensity on physiology and morphology in young Dipterocarpus alatus Roxb. leaf |
Effect of high temperature and light intensity on physiology and morphology in young Dipterocarpus alatus Roxb. leaf |
Heat and high light intensity affected physiology and morphology of young Dipterocarpus alatus Roxb. leaf studied. D. alatus is a native forest tree and being extended to cultivation in the field as an economic crop. Nowadays, climate change due to increasing in temperature and light intensity can affect growth, morphological and photosynthetic traits in D. alatus. This research aimed to study the effects of high temperature and strong light intensity on physiology and morphology of the young D. alatus. The experiment was decided in CRD with 5 replications. The two-year-old D. alatus was treated with combination stress between temperature (at 35°C or 41°C) and light intensity (at 700 or 1800 μmol m-2s-1) for 7 days. Plant morphology, gas exchange, PSII efficiency and photosynthetic pigment contents were measured. Strong light intensity (1800 μmol m-2s-1) affected plant morphology by leaf burning and heat injury. However, high temperature (41°C) combined with strong irradiation enlarged leaf injury and also increased percentage of heat injury (3.01±0.81%; T41L1800) compared to control (0.07±0.00%; T35L700). In contrast, it reduced percentages of leaf angle (-8.77±2.82%) and leaf area (-1.04±0.38%). In addition, the combination stress influenced reduction of net photosynthetic rate and contents of Chl a+b and Chl a but unaffected Chl b and Car contents. Therefore, combined stress affected young D. alatus by damaging photosynthetic pigments such as Chl a and injured leaf tissue. This resulted in reduction in both of photosynthetic mechanism and D. alatus leaf growth. Thus, young D. alatus leaf (two-year-old) was susceptible to heat combined with excessive light. |
ช่อทิพย์ กัณฑโชติ |
Q4 |
นานาชาติ |
|
46 |
Vertical Variation of Carbonaceous Aerosols within the PM2.5 Fraction in Bangkok, Thailand |
Vertical Variation of Carbonaceous Aerosols within the PM2.5 Fraction in Bangkok, Thailand |
Asian megacities are undergoing rapid population and infrastructure growth, which is resulting in significant air quality problems linked to atmospheric fine particles (PM2.5). This study focuses on characterizing carbonaceous aerosols in an urban area of Bangkok, Thailand. The Microclimate and Air Pollutants Monitoring tower is located on the edge of Kasetsart University campus and was used to perform vertical measurements. Mass concentration data were collected using area dust monitors (ADR1500) at different levels above the ground (30 m, 75 m, and 110 m) during two time periods, daytime (08:00– 19:00) and nighttime (20:00–07:00), throughout the monsoon season in 2015. All relevant micrometeorological parameters were simultaneously monitored. Backward air mass trajectories were calculated using HYSPLIT to assess the possible external pollution contributions. The thermal optical transmittance (TOT) method following the NIOSH 870 protocol was used to determine amounts of elemental carbon (EC) and organic carbon (OC) in samples. A data analysis showed average PM2.5 values at observation heights of 30 m, 75 m, and 110 m of 6.21 ± 2.45, 8.12 ± 3.65, and 9.03 ± 3.93 µg m–3, respectively; corresponding OC concentrations of 4.13 ± 2.65, 4.01 ± 4.07, and 4.11 ± 3.58 µg m–3, respectively, and EC concentrations of 1.02 ± 0.84, 1.07 ± 0.95, and 0.50 ± 0.70 µg m–3, respectively. The results show distinct gradients of increasing concentrations of PM2.5 with increasing elevation in contract with the OC and EC concentrations which decrease with height. |
สุพรรณิการ์ ซาเหลา |
Q1 |
นานาชาติ |
|
47 |
Assessing and analysing the socio-ethical impacts of plate waste: A case of university canteens in Thailand |
Assessing and analysing the socio-ethical impacts of plate waste: A case of university canteens in Thailand |
Emerging consumers have driven the transformation of lifestyles and consumption patterns in Thailand to resemble industrialised countries. In Thailand, food waste generated from the consumption of consumers (plate waste) has become problematic and the number of research is still limited. This research conceptualises Thai consumers' roles to address plate waste and quantifies plate waste at university canteens for assessing and analysing socio-ethical impacts. Waste hierarchy and citizen-consumer concepts are used to analyse consumers' roles and to guide the analysis on socio-ethical impacts of plate waste. The canteens at Ubon Ratchathani University (UBU) became the investigation site. It is revealed that bringing in the citizen-consumer concept broadens what Thai consumers can do to address food waste, offering potentials to promote sustainable food provision systems and consumption practices. For the socio-ethical aspect, it is found that a week of plate waste from about 3,800 consumers could feed 116 Thai adults for one day. |
ณฐพล ทองปลิว |
Q3 |
นานาชาติ |
|
48 |
Assessing and analysing the socio-ethical impacts of plate waste: a case of university canteens in Thailand |
Assessing and analysing the socio-ethical impacts of plate waste: a case of university canteens in Thailand |
Emerging consumers have driven the transformation of lifestyles and consumption patterns in Thailand to resemble industrialised countries. In Thailand, food waste generated from the consumption of consumers (plate waste) has become problematic and the number of research is still limited. This research conceptualises Thai consumers' roles to address plate waste and quantifies plate waste at university canteens for assessing and analysing socio-ethical impacts. Waste hierarchy and citizen-consumer concepts are used to analyse consumers' roles and to guide the analysis on socio-ethical impacts of plate waste. The canteens at Ubon Ratchathani University (UBU) became the investigation site. It is revealed that bringing in the citizen-consumer concept broadens what Thai consumers can do to address food waste, offering potentials to promote sustainable food provision systems and consumption practices. For the socio-ethical aspect, it is found that a week of plate waste from about 3,800 consumers could feed 116 Thai adults for one day. |
ณฐพล ทองปลิว |
Q3 |
นานาชาติ |
|
49 |
Addressing plate waste and consumption practice at university canteens: realizing green university through citizen-consumers |
Addressing plate waste and consumption practice at university canteens: realizing green university through citizen-consumers |
This study aims to explore ways to minimize plate waste at university canteens by studying plate waste and consumers at three main canteens of a university, Thailand. Using university canteens in Thailand as a case, plate waste was characterized and quantified and consumers’ insights concerning food consumption practices were examined through focus group discussion. The results revealed that each consumer wasted edible food around 19 grams/meal. The generation of plate waste is affected by the food provision system, including canteen setting, food purchasing procedure and food quality. In addition, the presence of stray dogs in the canteens inhibited consumers from finishing up their food. Thus, improving the food provision system is crucial to engage consumers in achieving zero plate waste. |
ณฐพล ทองปลิว |
Q2 |
นานาชาติ |
|
50 |
Production of endoglucanases by Streptomyces thermocoprophilus CP1 using rice straw as a substrate |
Production of endoglucanases by Streptomyces thermocoprophilus CP1 using rice straw as a substrate |
Rice straw is a major agricultural waste that can be used as an alternative substrate to expensive raw materials for endoglucanases (CMCase) production by microorganisms. This study aimed to search for a microorganism having the potential to produce endoglucanase from rice straw. From compost samples, 40 bacterial colonies were isolated on carboxymethylcellulose (CMC) agar. Among them, 16 isolates showed a hydrolysis zone on a CMC agar plate with hydrolysis (HC) values ranging from 1.15±0.02 to 4.40±0.52. Based on hydrolysis zone diameter and HC value, isolates CP1, CP2 and CP3 were further examined for their CMCase production in CMC broth. According to CMCase production and stability, isolate CP1 was selected for further study. The optimal pH and temperature for CMCase production of isolate CP1 were 5 and 45 °C, respectively. When using pre-treated rice straw as a substrate for semisolid-state fermentation, the highest CMCase activity of 0.142 ± 0.008 U/mL was obtained in a medium containing pre-treated rice straw of 60 g/L. The sequence alignment analysis and phylogenetic analysis suggested that the isolate CP1 was likely to be Streptomyces thermocoprophilus. The microorganism obtained from this study may be not only industrially important but also beneficial to the environment. |
จิดาภา แสงสวันต์ |
Q4 |
นานาชาติ |
|